De Thesaurus diplomaticus is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen:
- professor Paul Tombeur, directeur van het Cetedoc (Université catholique de Louvain te Louvain-la-Neuve) en zijn medewerkster, zuster Marie-Paul Laviolette;
- het Comité national du Dictionnaire du Latin médiéval (de Nationale Commissie voor het woordenboek van het middeleeuws Latijn);
- de Koninklijke Commissie voor Geschiedenis, en meer in het bijzonder professor Walter Prevenier et dhr. Philippe Demonty, wetenschappelijk medewerker van de Commissie.
De onderneming heeft kunnen beschikken over de fotocollectie van originele oorkonden, bewaard in het Departement Geschiedenis van de Universiteit Gent.
Het geheel omvat een CD-rom en een drietalige (Frans, Nederlands en Engels) gids voor de gebruiker (210 p.), opgesteld door Philippe Demonty.
De CD-rom en de handleiding werden gepubliceerd in 1997, en worden verspreid via Uitgeverij Brepols.
Voor de verkoops- en licentievoorwaarden van de CD-rom, dient men zich te richten tot :
Uitgeverij Brepols,
Begijnhof 67
B-2300 Turnhout (Belgique).
Email:
publishers@brepols.com
Chronologisch veld
640-1200
Geografisch kader
- de Zuidelijke Nederlanden,
- de vorstendommen Luik en Stavelot-Malmedy,
- het Groothertogdom Luxemburg binnen zijn huidige grenzen,
- de gebieden van de Nederlandse provincies Noord-Brabant, Gelderland en Zeeland, leenroerig aan de vroegere vorstendommen van de Zuidelijke Nederlanden in de 12e eeuw.
Aard van de documenten
- alle in het Latijn gestelde diplomatische bronnen (oorkonden, diplomata, bullen) voortgebracht door natuurlijke personen of rechtspersonen, waarvan de bezittingen gesitueerd zijn in het beschreven geografisch kader, zelfs indien deze documenten enkel via vermeldingen bekend zijn. Ook keuren, lijsten van personen en goederen en administratieve brieven worden opgenomen.
- Verhalende of literaire brieven, wetgevende bronnen van bestuurlijke of kerkelijke aard, werden in de Thesaurus niet opgenomen. Zij bevinden zich in de databank van narratieve bronnen van het Cetedoc.
Mogelijkheden van raadpleging
- teksten, handschriftelijke traditie, bibliografische referenties, regesten, plaatsnamen, data, auteurs, destinatarissen, collationeringen uitgevoerd op de originelen, de originelen zelf indien een fotografische reproductie beschikbaar is.raphique est disponible.
Inhoud
- analyses van 12.800 akten
- de integrale tekst van 6.000 documenten
- iconografische documentatie: 2.400 originelen